مخازن حمل مواد شیمیایی استیل
- بازدید:1256
- کامنت:0
- سه شنبه, 18 آبان 1400
ورقهای استیل امروزه کاربرد فراوانی در صنایع مختلف دارند. بهطور کلی میتوان گفت که ورق استیل محصولی بر پایه آهن است که البته در ساخت آن از آلیاژهای دیگر نیز استفاده میشود. وجود آلیاژهای مختلف به ورق استیل خواص مختلفی را میدهد و درصد هر کدام که بیشتر باشد، خصوصیات این ورق متفاوت میشود. در این میان، ورق استیل نسوز ورقی است که از فولاد ضد زنگ ساخته شده ست. آلیاژهای دیگری همچون کروم و نیکل نیز در آن وجود دارند که آن را نسبت به حرارت نیز مقاوم کردهاند. از دیگر خواص ورق استیل نسوز وجود گریدهای مختلف آن است. معروفترین انواع این گریدها، در بازه 300 تا 400 وجود دارند. برای مثال ورق استیل 309 و همچنین ورق استیل 310 در صنایع فراوانی از دسته مواد اولیه اساسی بهشمار میآیند. حال ما در این نوشتار برآنیم تا یکی از مهمترین موارد استفاده از این ورقها در ساخت مخازن حمل مواد شیمیایی را بررسی کنیم. پس در ادامه با ما باشید.
کاربرد ورق استیل نسوز
همانطور که در بالا اشاره کردیم، ورق استیل نسوز، کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد. استفاده از آنها در بخش کورههای صنعتی پخت سرامیک، دیگهای بخار، خطوط گاز، مبدلهای حرارتی، لولههای بخار، صنایع پتروشیمی و تجهیزات نیروگاهی بهوفور در صنایع دیده میشود. پیش از این نیز اشاره کردیم که در ساخت مخازنی که برای حمل مواد شیمیایی استفاده میشوند نیز از ورق استیل نسوز استفاده میشود. دلیل استفاده از این محصول مقاومتی است که این فلز در برابر افزایش دما در مجاورت با مواد شیمیایی از خود نشان میدهد. در برابر اکسیداسیون و دیگر انواع خوردگی نیز این ورق استیل به شدت توانایی مقاومت دارد.
مخزن حمل اسید، با ورق استیل نسوز
پیشتر اشاره کردیم که یکی از موارد استفاده از ورق استیل و یا گریدهایی مانند ورق استیل 309 و همچنین ورق استیل 310، در ساخت مخازن حمل مواد شیمیایی است. در بین این مخازن که ممکن است از جنسهای مختلفی باشند، انواع ساخته شده از استیل، بهتر عمل میکنند. دلیل آن هم روشن است. استیل، مقاومت و دوام بیشتری دارد. در برابر سیالات و عناصر شیمیایی که خورنده هستند، تغییر شکلی در استیل ایجاد نمیشود. و همچنین در دماهای بالا نیز در مجاورت مواد شیمیایی و اسیدی، تغییر حالتی در آن ایجاد نمیشود. پس با این گفتهها، بهترین مخازن برای حمل انواع مواد شیمیایی، مخازن ساخته شده از ورق استیل نسوز هستند.
مراحل ساخت مخازن استیل با ورق استیل نسوز
طراحی کلی و ساخت مخازن استیل، بهخصوص آنها که مناسب برای حمل مواد شیمیایی هستند، حرفهای کاملاً تخصصی بوده که زیر نظر مهندسین خبره باید انجام شود. اولین مرحلهای که در ساخت انجام میشود، طراحی مخزن است. تمامی مراحل از جمله نوع و روش جوشکاری، ورق استیل نسوز و دیگر آلیاژهایی که باید در ساخت مخزن به کار رود، در این مرحله برنامهریزی میشود. اگر قرار باشد مخزن در مقطع استوانه باشد، تمامی ورقهای استیل نسوز و ورق استیل 309 و یا 310 در دستگاه نورد وارد می شوند. این مرحله اهمیت بالایی دارد. با نورد مناسب، ضخامت استاندارد برای جلوگیری از انواع خوردگیها در مجاورت با مواد شیمیایی برای مخزن حاصل میشود.
مرحلهی بعدی مربوط به مونتاژ و جوشکاری قطعات مخزن است. این که برای ساخت مخازن حمل مواد شیمیایی با ورق استیل نسوز از چه نوع جوشی استفاده شود، زیر نظر و با تأیید مهندسین مکانیک انجام میشود. جوشهایی که در این مرحله انجام شده باید کاملاً یکپارچه باشند تا در بدنه مخزن هیچگونه عیبی وجود نداشته باشد. کوچکترین حفره و یا عدم یکپارچگی در جوش، میتواند حمل مواد شیمیایی و اسید را با مشکلات جدی رو به رو کند. بعد از این که عملیات مربوط به جوشکاری به پایان رسید، حال نوبت به پولیش و ایجاد زیبایی و هموارسازی در سطح میرسد. توسط دستگاههای مربوط به پولیش، سطح مخزن کاملاً یکپارچه شده و هر گونه ناهمواری که از جوشکاری حاصل شده بوده است از بین میرود.
مرحله آخر مربوط به ورود مخزن به قسمت تعیین کیفیت است. این قسمت نیز زیر نظر خبرهترین مهندسین انجام میشود. در این مرحله مخزن ساخته شده از ورق استیل، تحت تست و فشارهایی خیلی بالاتر از فشارهای کاربری آن قرار میگیرد تا سالم بودن و کاربرد صحیح از آن، آزمایش شده و محصولی با کیفیت به دست مشتری برسد. از آن جا که هدف اصلی از کاربرد این مخازن حمل مواد شیمیایی است، در پروسه ساخت آنها باید دقت بالایی بهعمل آید. هر گونه خطا انسانی و کوتاهی در مراحل مربوط به ساخت مخزن، میتواند هزینههایی غیرقابل جبران را در آینده ایجاد کند.
دستهبندی مخازن مربوط به حمل اسید
یکی از انواع مخازن ساخته شده از ورق استیل نسوز، مخازن مربوط به حمل اسید است. این مخازن را بر اساس شکل ظاهری که دارند به چهار گروه دستهبندی میکنند. در پروسه ساخت، مراحلی که در هنگام نورد ورق استیل انجام میشد، برای هر یک از انواعی که در ادامه به آنها اشاره میکنیم، متفاوت خواهد بود:
1-مخازنی به شکل قیف با گنجایشی خیلی بالا برای حمل مواد قلیایی
2-مخازن افقی با ظرفیتی با لیتر خیلی بالا برای حمل مواد شیمیایی
3-مخازنی عمودی با ظرفیتی برابر با مخازن افقی
4-مخازنی مکعبی با ظرفیتهایی تا دهها هزار لیتر برای حمل اسید و دیگر مواد شیمیایی
همانطور که مشاهده کردید، سطح مقطع متفاوت در هر یک از این مخازن ساخته شده از ورق استیل، انواع مختلفی را به وجود آورده است که هر کدام از آنها پروسه ساخت مربوط به خود را به خصوص در مرحله نورد خواهند داشت.
آن چه در این جا بدان پرداختیم، بررسی مراحل ساخت مخازن حمل مواد شیمیایی ساخته شده از ورق استیل نسوز بود. ساخت این مخازن، یکی از بی شمار کاربردی است که ورقهای استیل در صنایع مختلف دارند. پیشتر اشاره کردیم که ورق استیل 309 و همچنین 310، یکی از پر کاربردترین انواع این ورقها هستند.
آخرین مطالب
ارسال نظر