گزارش بانک مرکزی از وضعیت بازار جهانی ناشی از درگیری های خاورمیانه
- بازدید:52
- کامنت:0
- سه شنبه, 01 آبان 1403
آخرین گزارش بانک جهانی به بررسی تأثیرات درگیری های اخیر بر بازارهای کالا می پردازد
با توجه به آخرین گزارش چشم انداز بازار کالای بانک جهانی، تشدید درگیری های اخیر در خاورمیانه، عدم اطمینان قابل توجهی را در بازارهای جهانی کالا ایجاد کرده است. پیش از این درگیری ها نیز، خروج داوطلبانه اعضای اوپک پلاس از این هیات و کاهش عرضه نفت ، قیمت انرژی را تا 9 درصد در سه ماهه سوم افزایش داده بود. در نتیجه، شاخص قیمت کالاهای بانک جهانی در آن دوره 5 درصد افزایش یافت و 45 درصد بالاتر از میانگین سال 19-2015 قرار گرفت.
وضعیت فعلی و خطرات بالقوه
گزارش Nuproxa بین المللی 07-2023
علیرغم شروع درگیری، تأثیر فوری بر قیمت کالاها نسبتاً ضعیف بوده است. در حالی که قیمت نفت و طلا افزایش متوسطی داشته است، قیمت اکثر کالاهای دیگر نیز ثابت مانده است. با این حال، خطر تشدید تنش وجود دارد که به طور بالقوه منجر به افزایش قیمت نفت و سایر کالاها می شود و ناامنی غذایی در منطقه و جهان را تشدید می کند.
تمرکز ویژه: ارزیابی مقدماتی
این گزارش شامل یک بخش تمرکز ویژه است که تأثیر بالقوه درگیری بر قیمت کالاها را ارزیابی می کند. با فرض اینکه درگیری تشدید نشود، پیش بینی پایه نشان می دهد که قیمت کالاها طی دو سال آینده کاهش جزئی خواهد داشت. با این حال، این ارزیابی همچنین سه سناریوی ریسک را در نظر می گیرد که اثرات اختلالات در عرضه جهانی نفت را مشروط به مقیاس و مدت زمان آنها تخمین می زند.
روندهای بازار
قیمت انرژی و پویایی عرضه
قیمت انرژی در سه ماهه سوم سال 2023 شاهد افزایش 9 درصدی بود که ناشی از عوامل مختلفی از جمله کاهش عرضه توسط اوپک پلاس و اعتصابات کارگری بر قیمت گاز طبیعی اروپا بود. در حالی که کاهش تولید توسط اوپک پلاس باعث افزایش نسبی قیمت ها شده است ،اما تولید قوی خارج از گروه برخی از این اعضا ، این اثرات را کاهش داده است.
فلزات و مواد معدنی
قیمت فلزات از زمان شروع درگیری کاهش جزئی را تجربه کرد و قیمت طلا به دلیل نگرانی های ژئوپلیتیکی 8 درصد افزایش یافت. با این حال، اختلالات طولانی مدت در بازارهای انرژی می تواند بر هزینه های تولید فلزات تأثیر بگذارد. قبل از درگیری، قیمت فلزات در سه ماهه سوم به دلیل ضعف در بخش صنایع سنگین چین 2 درصد کاهش یافت.
چشم انداز و ارزیابی ریسک
پیش بینی های پایه تأثیر کمی از درگیری بر قیمت کالاها را پیش بینی می کنند که عمدتا توسط عوامل اساسی عرضه و تقاضا کنترل می شود. با این حال، خطرات ژئوپلیتیکی ریسک افزایش قیمت ها را به طور قابل توجهی بوجود آورده است، به خصوص اگر درگیری تشدید شود. سوابق تاریخی حاکی از اختلالات قابل توجه عرضه و افزایش قیمت ها در چنین سناریوهایی است.
مدیریت ریسک ها و عدم قطعیت ها
با وجود ثبات فعلی در بازارهای کالا، عدم قطعیت همچنان قابل توجه است، به ویژه با توجه به افزایش تنش های ژئوپلیتیکی در خاورمیانه. نظارت هوشیارانه و کاهش ریسک استراتژیک برای اطمینان از ثبات در بازارهای جهانی کالا در میان درگیری های مداوم و عدم قطعیت های ژئوپلیتیکی ضروری است.
منبع: بانک جهانی
آخرین مطالب
ارسال نظر