دستگاه پولیش، پرداخت و پست پروسس تزریق پلاستیک
- بازدید:2246
- کامنت:0
- دو شنبه, 14 مهر 1399
قالب های تزریق پلاستیک معمولا با ماشین های CNC ساخته شده و از جنس آلومینیوم و یا استیل می باشند. به طور معمول قطعاتی که با روش تزریق پلاستیک ساخته شده، آماده به کار بوده و عملیات پست پروسس محدود به حذف سیستم تزریق می باشد. بعد از تزریق می توان جزئیات بسیار دقیق تری جهت به حداقل رسیدن خطای ماشین کاری در قطعه ایجاد کرد. روش های متداول جهت پولیش و پرداخت و پست پروسس قالب های تزریق پلاستیک در جدول زیر آورده شده است.
فینیش |
ویژگی ها |
ساده |
جهت استفاده برای قطعات تزئینی نامناسب می باشد. خطوط حرکت ابزار ماشین کاری رو سطح قطعه دیده می باشد. |
نرم شده |
قالب سمباده زده شده و خطوط ابزار حذف می شوند. برخی خطوط سمباده کاری قابل مشاهده خواهند بود(بین ۱۰-۱۲ میکرون). |
پولیش |
قالب ابتدا سمباده زده شده و با سوسپانسون الماس پولیش می شود. فینیش آینه ای ( با Ra 1-2 میکرون) |
سند بلاست |
جای ابزار از قطعه محو شده و یک بافت نرم روی سطوح قطعه تشکیل می شود. فینیش مات مناسب برای محصولات زیبا |
قالب های تزریق پلاستیک
مواد ترموپلاستیک با حرارت گرفتن قابلیت تغییر شکل دادن پیدا کرده و می توانند به فرم مورد نظر ما در بیایند. سپس با کاهش میزان حرارت سختی خود را بدست می آورند. این مواد بعد از مذاب شدن و تزریق، شکل محفظه قالب خود را می گیرد. در روش قالب گیری تزریقی پلاستیک ماده ترموپلاست گرم محفظه قالب را پر می کند در این روش ماده ترموپلاست گرم و محفظه قالب سرد است که پس از تزریق مواده به شکل و فرم قالب در می آید و سخت می شود. مواد ترموپلاست قابل بازیافت بوده و بعد از چندین بار استفاده می توانند دوباره مورد استفاده قرار گیرند. مواد ترمو پلاستیک به صورت گرانول دانه یا پودر در دستگاه تزریق ریخته شده و محصول نهایی ار تولید می کند.
کاربردهای قالبگیری تزریق پلاستیک
قالب گیری تزریق پلاستیک روش برتر در تولید قطعات پلاستکی محسوب می شود. قالب های تزریق در تولید طیف وسیعی از محصولات مانند لوازم الکتریکی منزل، ظروف، درب بطری ها، اجزای داخلی خودروها و بیشتر محصولات پلاستیکی موجود، نقشی اساسی ایفا می کنند.
برخورداری از قابلیت ساخت قطعات با قالب چند کویته و در حقیقت تولید همزمان چندین محصول در مدت یک سیکل کاری، قالب گیری تزریق را به گزینه ای ایده آل جهت تولید حجم بالای محصولات بدل نموده است. دقت بالا، تکرار پذیری، طیف وسیع مواد مصرفی، هزینه نیروی کار کم، دورریز اندک و نیاز به ملزومات کم برای نهایی کردن محصولات پس از قالب گیری، همه و همه از مزایای قالب گیری تزریق پلاستیک محسوب می گردند.
از معایب آن نیز می توان به هزینه بالای ماشین ابزار و نیاز به پیش نمونه (Prototype) اشاره کرد (از جائیکه برخی قطعات پیچیده ممکن است در طی فرآیند تزریق دچار مشکلاتی از قبیل تاب برداشتن یا سطح ناصاف شوند). در نتیجه، در طراحی قطعات تزریق پلاستیک می بایست نکات قالب گیری دقیقی را لحاظ نمود.
معمولا بیشتر هزینه اولیه صرف ساخت قالب تزریق پلاستیک می شود: ساخت یک قالب معمول از حدود ۲۰۰۰- ۵۰۰۰ دلار برای قالب های ساده و تیراژ های نسبتا پایین (بین ۱۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰) شروع شده و می تواند برای قالب های تیراژ بالا تا ۱۰۰هزاردلار بالا رود. قالب های تزریق پلاستیک معمولا با ماشین CNC از آلومینیوم یا استیل ساخته می شوند و سپس تا استانداردهای بالا پولیش، پرداخت و پست پروسس می شوند. به جز نگاتیو قطعه، قالب های تزریق پلاستیک قابلیت هایی مثل سیستم تزریق ، کانال های داخلی خنک کننده با آب و را که به سرعت پروسه کمک می کنند در خود جای می دهند.
آخرین مطالب
ارسال نظر